A víz feladata

Az idők kezdete óta a vizet vagy dicsérik, hogy jó egészséget ad, vagy ráfogják, hogy az ember miatta betegszik meg. Mi már tudjuk, hogy mi a víz valódi szerepe az emberi testben: oldószer és a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérsékletszabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője. Ezeket a funkciókat a vízben lévő H2O látja el és nem az oldott anyagok, szuszpendált ásványi anyagok és egyéb alkotóelemek.

(Részlet: A WQA Tudományos Tanácsadó Bizottsága által kiadott jelentésből /1992-1993/)

A víz feladatai az emberi szervezetben

  • Segíti az emésztést és megakadályozza a gyomor elsavasodását (gyomorégés).
  • Segíti a vesék működését, és optimálisra állítja be a test tisztulási folyamatait.
  • Segíti az összes anyagcsere folyamatot.
  • Erősíti a szívet és a vérkeringést.
  • Javítja a szervezet immunrendszerét.
  • Aktiválja az idegrendszert és csökkenti a stresszre való hajlamot.
  • Növeli a koncentráló- és teljesítő képességet.
  • Frissességet és rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek.
  • Elszállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
  • Eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket, mérgeket.
  • Rugalmassá teszi az izületeket a csontok összekapcsolásához.

Így tehát nem mindegy, hogy mit iszunk meg.

Számos ország, sőt az egyik legnagyobb világszervezet is meghatározta az ivóvíz fogalmát: a biztonságos ivóvíz az a víz, mely egy életen át fogyasztva sem jelent veszélyt az egészségre. A jó minőségű víz színtelen, szagtalan, nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat.

Mikor igyunk vizet?

A legjobb idő víz bevitelére az étkezések között étkezés előtt negyed - félórával és evés után két órával. Étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket és így lelassítja az emésztési folyamatokat.

Mennyi vizet igyunk?

A szükséges folyadékmennyiség függ az egyéni testsúlytól (pl. 70 kg testsúly esetén 70 x 30 ml = 2.100 ml azaz 2.1 l vízre van szükség!)

Milyen vizet igyunk, és milyen vizet használjunk ételeink italaink elkészítéséhez?

A szervezetünk számára a legjobb az ásványokban szegény természetes, esővíz, patakvíz, felszíni víz, szénsavmentes forrásvíz (a forrásvizeket nem kell fúrással felhozni, maguktól törnek fel!) lenne. A felsorolásból látjuk, hogy a Teremtő, ezen vizeket tette elérhetővé az élővilág számára.

Minél kevesebb oldott anyagot tartalmaz egy víz, annál nagyobb a tisztítóereje. Sajnos mára már valóban tiszta vizet nem találhatunk Európában. A viszonylag elfogadható vizeket (bár biztosra nem mehetünk) pedig 400-500 Ft/liter feletti áron árulják. Érdemes kiszámolni, mennyibe kerülne egy hónapban csak ilyen vizet használni (ivás, italkészítés, főzés)

„Akinek csak városi víz áll a rendelkezésére, igen jó minőségű, úgynevezett „éltető” vizet (ozmózisvíz), csak egy házi, fordított ozmózis rendszerrel tud előállítani.” (Országh József – Lásd még Szakértő menüt!)


POINT csapszűrő     KDF zuhanyszűrő     POINT zuhanyszűrő     Mobil víztartály     Fordított ozmózis viztisztítók    
Víztisztító berendezések, eszközök